U bevindt zich hier: Indicaties
Terug naar: Startpagina
Verder naar: Allergie en Hooikoorts CVS, ME, Fybromyalgie Gewichtsbeheersing Blessures, Dry Needling Ondersteuning Hart Psychische Klachten Stress Stoppen met roken Zwangerschap IVF IUI Indicatielijst WHO
Algemeen: Contactgegevens Sitemap

(Sport) blessures en acupunctuur

Sportblessures en acupunctuur

Sportblessures
Sportblessures en acupunctuur
Beweging, bijvoorbeeld in de vorm van sportbeoefening, is belangrijk voor mensen die een goede gezondheid nastreven.
Ook is wetenschappelijk aangetoond dat sporten gezond is.
Een sporter kan een blessure oplopen door: overbelasting, verkeerde training of een ongeval. Met acupunctuur kan het herstel op een natuurlijke wijze bespoedigd worden. De sporter zal eerder hersteld zijn, zodat trainingseffecten minder snel verloren gaan.
Acupunctuur is een ideaal hulpmiddel bij acute en chronische sportletsels, zoals een spierverrekking, kneuzing, spier- en peesscheurtjes, verstuiking, tennis- of golferselleboog, achillespeesontsteking, schouderklachten, etc.
Bij het element, wordt afhankelijk van de aard van de klacht, ook gebruik gemaakt van homeopathie, fytotherapie en orthomoleculaire ondersteuning.

Sportbegeleiding
Sportbegeleiding met acupunctuur
"Sporten is belangrijk"!
Maar aan sport doen heeft pas positieve effecten op het lichaam als je het op een verstandige manier aanpakt. In onze huidige maatschappij ligt de nadruk vooral op het genezen. Vaak komt een sporter pas in contact met acupunctuur in geval van een blessure. Het is echter belangrijk dat de sporter weet wat er moet gebeuren om een blessure te voorkomen. Basisprincipe van de TCM is om ziekten/blessures te voorkomen. Het preventieve karakter van de TCM is nog vrij onbekend.
Binnen de preventie van ziekte is sporten of bewegen een basisvoorwaarde.
Op de juiste manier sporten is een tweede voorwaarde om het lichaam gezond te houden. Wanneer je op een goede manier sport, dan is het belangrijk met meerdere factoren rekening te houden. Zowel iemand die voor de eerste keer "hard gaat lopen", als de proffessional die wedstrijden doet, moet rekening houden met al die factoren.
Het is bijvoorbeeld belangrijk om op een juiste manier te trainen. Trainen is het steeds beter aanmaken en benutten van brandstof om een prestatie te kunnen leveren.
Brandstof = energie = "Qi". Natuurlijk moet men voldoende trainen om die brandstof huishouding aan te maken en optimaal te gebruiken, maar wanneer energie om een of andere reden onvoldoende aanwezig is of stagneert in ons lichaam zal de training niet het gewenste effect opleveren. Om zo optimaal mogelijk te trainen, is het verstandig de energiehuishouding in balans te laten brengen.

Naaldbehandeling
Acupunctuur is ook een ideaal hulpmiddel om de spieren te laten herstellen na een geleverde prestatie. Of dit nu na een wedstrijd is of tussen bepaalde trainingen, men moet er steeds voor zorgen dat het lichaam voldoende hersteld is, voordat men aan een nieuwe trainingsprikkel begint. Het lichaam raakt anders overbelast en is gevoeliger voor blessures. Veel sporters trainen gedurende jaren op hoog niveau. Wedstrijdstress, intense trainingprogramma’s, druk van sponsors, commerciële belangen, algemene stress en spanning, de sportpsycholoog is niet meer weg te denken.
Onder invloed van stress raakt de energiebalans verstoord.
De spanning in de spieren is dan hoger dan strikt noodzakelijk en deze situatie is niet optimaal voor de sporter om te presteren. Te veel stress levert een verstoring van de energiehuishouding op. Deze storing geeft een blokkade en vervolgens een stagnatie van "Qi". Omdat de energie van de "Levermeridiaan" verantwoordelijk is voor de vrije "Qi" stroom en de "Leverenergie" instaat voor de voeding van de pezen en spieren, zal overmatige stress een goede sportprestatie beperken. Aan de andere kant is stress ook nodig om te kunnen presteren. Energetisch gezien kan een beetje stress de "Leverenergie" juist beter laten stromen, waardoor de spieren en pezen voorzien worden van de nodige energie. Acupunctuur kan de prestatie van een sporter helpen verbeteren op verschillende momenten:
- tijdens de trainingsperiode - voor de wedstrijd - herstel na de wedstrijd.
Bij het begeleiden van sporters is de kracht van acupunctuur bij stress een onmisbare factor, stressmanagement.

Met jarenlange ervaring als sportarts bij de Dansmarathon en als Sport- en EHBO-arts bij het EK schaatsen en schaatsverenigingen is dit een bijzondere toevoeging aan onze praktijk.

Ga naar: Pijnklachten Ondersteuning bij Hartklachten